Adauga o Mobra

Romania furata. Mobra si Pegas, casate dupa Revolutie

 

2016-01-19
Romānia anilor '70. Un orasel mic de provinicie cu 25.000 de locuitori gaseste reteta pentru a produce biciclete, motociclete, rachete, focoase si grenade militare. Īn aceeasi fabrica.

La Zarnesti, īntr-o uzina militara, se nasc povesti urbane despre bicicletele cu dubla tragere. Totodata, apar si doua marci, Mobra si Pegas, care aveau sa supravietuiasca cresterii si decaderii comunismului, dar si agitatei perioade postdecembriste.

Romānia. 2016. Pe poarta uzinei de la Zarnesti mai ies doar produse militare, direct pentru export. Mobra si Pegas renasc din propria cenusa īn alta parte.

Uzina Zarnesti a fost fondata la 2 mai 1938, ca parte a grupului industrial Malaxa. Din 1945, devine Uzina 6 Martie Zarne?ti.Pāna la finalul razboiului, la Zarnesti, se fabrica munitie pentru artilerie. Īn timpul comunismului apar si primele produse civile. Īn 1948, īncepe constructia sectiilor de bicicleta-motoreta. Īn 1954, ies din fabrica primele biciclete, iar īn 1959 - primele motorete. Le cheama Carpati si aveau la baza modelul unei motociclete Simson SR 2, jucarie nemteasca de pe vremea vechiului GDR.


Sursa: digi24

Numar de vizite:2457